Narušeno prijateljstvo

Kako sam ja bila blagoslovljena sa prekrasnom prijateljicom… Kako sam je na glup način izgubila (kao prijateljicu)… Kuma na mom vjenčanju nije bila ona, i ona mi to nikada nije oprostila, iako sam imala razlog za to. Nije ona to meni priznala, iako sam ja uvijek znala da je jako povrijeđena. Svih ovih godina ja pokušavam izmoliti njen oprost, sve prešutno a svi sve razumijemo, sve ove godine ona mene odguruje, a ja njoj nudim bezuvjetno prijateljstvo, potporu i ljubav. Trčim za njom kao mali pas, ali ona to jedva da nekako primijeti. Meni nešto ne da mira i ne mogu se smiriti i uzvratiti joj jednakim ignoriranjem, uvijek sam tu za nju sretna kada mi baci mrvicu pažnje. Spremna sam nositi posljedice za svoje grijehe, ali nije ovo što ja radim savjest nego zaista privrženost. Ne znam što bih dala da mogu sve ispraviti. Znam da nema nazad, znam da sam pogriješila. Jesam li baš toliko? Ima li tu pomoći? (A)

 

– A što je to prijateljstvo? Pravo prijateljstvo je dar Božji koji nam daruje čak i u nevolji radost i osjećaj sreće. I Isus govori o prijateljstvu. Sam kaže da je dao svoj život za prijatelje. I sam bijaše izdan od jednog prijatelja (Jude)… Potrebne su godine za izgradnju pravog prijateljstva, a nekoliko trenutaka za njegovo rušenje…

– Nema pravog prijateljstva ako se ne odreknemo svoje sebičnosti, ako ne tražimo istinsko dobro osobe kojoj želimo biti prijatelj i za koju želimo da bude naš prijatelj (usp. M. Nikić, ‘Psihologija obitelji’, s. 288-289). Prijateljstvo ne zarobljava drugoga ni mene, nego oslobađa. Ne mogu biti prijateljski odnosi oni koji ugrožavaju slobodu, kreativnost i originalnost osoba. Uvijek, pred Isusom, treba pročišćavati i preispitivati sve naše odnose, pa stoga i prijateljstva.  – U svakom slučaju, volite prijateljicu koja je postala središte Vašeg života, a da toga niste ni svjesni. T. Ivančić (‘Ovisnost i sloboda’) navodi da ovisnost nastaje kada čovjek želi ‘kupiti’ naklonost drugih, kada zbog nekog interesa ili obzira prema drugima izgubi slobodu; osobe su naše ograničenje (kad nas vežu uz sebe), ali i naša sloboda (kad nas ljube i kad mi njih poput Krista ljubimo). Vezanost može biti i u tome da za nekim neprestano idete i da bez njega ne možete te tako ugrožavate osobnost jedan drugoga.

– Prijatelj ne raskida prijateljstvo ni onda kad je uvrijeđen. Stoga pokušajte kleknuti pred križem ili svetohraništem i moliti za tu osobu, ali i za sebe. Molite Gospodina, što je moguće osobnije, da Vam dade slobodu i mir… Pred Isusom se odrecite te osobe (‘molitva odricanja’!); možda će biti bolno to odvajanje, no želite li zadržati prijateljicu, dopustite veću slobodu njoj i sebi; tako ćete ju samo dobivati, nikad ne gubiti; tada ćete kontaktirati rjeđe, ali uvijek zdravije.. Prihvatite situaciju čak da izgubite to prijateljstvo… (‘Gospodine, ako je to dobro za moje spasenje, obnovi to prijateljstvo; ako pak nije, prekini ga…’). Neka se dogodi baš sve najgore, neka mrzi i Vašu nazočnost… ne treba Vam uzvraćati prijateljstvo, neka živi svoj život, neka bude kako Bog želi… Počnite zahvaljivati Gospodinu što Vam je na taj dio Vašega puta dao tu osobu, sve dok u Vas ne uđe mir… Predajte tu situaciju u ruke Isusu da On svime upravlja, s vjerom da jedino ako dajemo Bogu, On stostruko uzvraća… sve dok se ne smirite. Tada odlučite: moj najbolji prijatelj bit će Isus; samo On može ispuniti čežnje moga srca; poklonite Mu sve one prostore Vaše duše koje je zauzimala prijateljica… sve dok u svome srcu ne osjetite silnu Njegovu nazočnost… Isus je Prijatelj koji stvara mir, red, rađa slobodu… daje novu kvalitetu svakom prijateljstvu… i oslobađa vezanosti… Samo je u Bogu sloboda.

– Nastavimo dalje… Prijateljstvo, nažalost, može biti i ružna prijevara. Vrlo često ono što izgleda kao ljubav, u stvarnosti je tek samoljublje. Mislili ste da Vam je ona prava prijateljica. Uvidjeli ste da je povrijeđena. Odlučila je da Vas ignorira. Tko je koga volio? Je li voljela Vas ili je voljela samu sebe kad je tražila ne znam kakvu korist od tog prijateljstva? Ako Vas je još jučer voljela, a od danas Vas više ne voli, to svakako znači da Vas do jučer nije voljela. Voljela je tek samu sebe. Pravo prijateljstvo Vas voli danas više nego jučer i manje nego sutra. Kako nas je ljubio Isus? ‘Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas… ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio’ (Iv 15,9.12). Sv. Ivan navodi: ‘On je za nas položio život svoj. I mi smo dužni živote položiti za braću’ (1 Iv 3,16). To je prijatelj! To je prava ljubav, zahtjevna i istinska, uvjerljiva, ali uz odricanje do smrti.
– Služeći se uglavnom napisima I. Larranage, savjetujem Vam: razumijte svoju ‘prijateljicu’; kad biste je razumjeli, ne biste joj trebali opraštati. Ali radi svog psihičkog zdravlja i osjećajne uravnoteženosti, oprostite joj. Ljubite do boli. U duši, dajte za nju svoj život. Ali u slobodi, ne u ovisnosti o toj osobi (zamolite Isusa da Vas oslobodi ovisnosti o njoj…). Pokažite Isusu svoje rane i ono što Vas ranjava, pritužbe koje imate protiv nje… Opišite Gospodinu svoju reakciju na ranu, izbacite sve što imate u sebi: ogorčenost, srdžbu, nepraštanje, prezrenu pomoć-pažnju-prijateljstvo, želju za optužbom… Recite toj osobi: Ne ljubim Te pod uvjetom da me Ti ljubiš. Ne ljubim Te jer me Ti ljubiš. Ljubim Te i kad me ne ljubiš, jer ja ljubim Isusa. Moje reakcije neće ovisiti o Tvom ponašanju, o Tvom prijeziru ili odbacivanju… Zatim ušutite sami u sebi, u svojoj nutrini: ne smijete loše misliti, ne smijete loše osjećati. Poštujte je. Usmjerite na nju ono poštovanje koje osjećate prema Isusu… Njen postupak ne možete opravdati; njeno ponašanje bilo je uistinu nepravedno; ali ju ne osuđujete, ne govorite o njoj ružne stvari (jer nasilje rađa nasiljem; korijeni zla su u nama samima, jer prije nego biste ružno progovorili o prijateljici-sestri, sami u sebi osjetili biste otpor prema toj sestri). Kako da ju poštujete? Zaštitite joj leđa plaštem šutnje. Ne govorite nikome o njenom ponašanju prema Vama. Iskažite joj djelatno svoju ljubav na način da sa sedam ključeva zaključate tu tajnu u svoje srce i zadržite je za sebe do trenutka kad legnete u grob. U raj ulaze samo oni koji su ljubili… Budite ljubezni prema njoj (osmijeh, pogled, korak ususret, srdačan pozdrav, jednostavno pitanje: ‘Kako se danas osjećaš?’, ‘Računaj na mene’). Donesite joj čašu sreće i olakšanja (ostavite joj prohodan most za pomirenje), pred njena vrata postavite vrč veselja, bez posebne namjere! Kako je to lako. Neka se na koncu života i za Vas, kao za Isusa, može reći: Prolazila je kroz tolika mjesta i činila dobro svim ljudima. Ljubite kako je ljubio Isus, ne očekujte od drugih zahvalnost ili nagradu, ljubite bez uvjeta – vježbajte se i Vi u evanđeoskoj ljubavi.

– Još uvijek nije sve u redu? Otiđite u sobu, saberite se: dozovite u sjećanje tu osobu koja Vas svojim ponašanjem vrijeđa i podmuklo se prema Vama ponijela. Mirno i sabrano usmjerite svu svoju pozornost na tu osobu. Polako joj počnite slati pozitivne osjećaje, valove Božje ljubavi, valove Vaše prijaznosti i dobrodušnosti. U mislima i u srcu podarite je s neizmjernom prijaznošću… Ne brinite se za svoje ranjeno samoljublje, već joj neprestano šaljite vatrene plamenove Božje i Vaše ljubavi, slijepo i bezuvjetno ljubite tu osobu poput Isusa. Neumorno joj podarite dobrotu, srdačnost… Mirno i sabrano nastojte voljeti tu osobu, pošaljite joj svoje srce i svoju nutrinu preplavljenu Božjom nježnošću… – a ostalo prepustite Božjoj ljubavi…

– Ako ustrajete u toj ‘ludoj’ vježbi, postići ćete beskrajnu slobodu i mir u duši. Približit ćete se potpunoj radosti. Možda ćete prvi put u životu, u trenutku kada to najmanje očekujete, iskusiti što znači: ljubiti neprijatelja…

Predlažem da pročitamo Riječ Božju o prijateljstvu iz Sir 6,5-17:
Umilna riječ umnožava prijatelje,
i jezik uljudan izaziva prijazne odgovore.
Neka su ti mnogi poznanici,
ali pouzdanik samo jedan od tisuću.
Ako želiš imati prijatelja, steci ga kušanjem
i nemoj se prebrzo u nj’ pouzdati.
Jer netko je prijatelj samo kad to njemu odgovara
i taj ne ostaje vjeran u dan nevolje.
A neki će se prijatelj prometnuti u neprijatelja
i tvoju sramotu iznijeti na vidjelo.
Gdjekoji je opet prijatelj za stolom,
ali ga nema u času nevolje.
Dok si sretan, on će ti biti kao ti sam sebi:
s ukućanima tvojim povjerljiv će biti;
a stigne li te zlo, okrenut će se protiv tebe
i bježat će od tvog pogleda.
Odvoji se od svojih neprijatelja
i čuvaj se svojih prijatelja.
Vjeran prijatelj pouzdana je zaštita;
i tko ga je stekao našao je blago.
Pravom prijatelju nema cijene
niti se može izmjeriti njegova vrijednost.
Pravi je prijatelj balzam života,
nalazi ga onaj tko se Gospoda boji.
Tko se Gospoda boji, nalazi prave prijatelje,
jer kakav čovjek, takav mu i prijatelj.