15. 06. 2017.: Tijelovska procesija ulicama Grada

Na Svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelova, nakon župne Sv. Mise u 10.30 h, po velikoj vrućini koja autentičnom vjerniku u takvim prilikama u davnoj prošlosti nikada nije smetala – vjernici naše Župe su, i na ovaj recentni zapovijedani Blagdan, imali Tijelovsku procesiju (ophod). Bila je to tek 2. procesija ulicama Grada Vrbovskog u razdoblju od druge polovine prošlog stoljeća i do ove godine u 21. stoljeću uopće (no, od 1790. do 1945. bilo ih je mnogo).

Procesiju je službeno osiguravala naša Policija, a i neki aktivni policajci PP Vrbovsko (njih 10-ak) i sami su se uključili u euharistijsku procesiju. Župni zbor preuzeo je na sebe glazbenu animaciju ophoda, a ovogodišnji prvopričesnici u bijelim haljinama bacali su pred Presveto latice cvijeća, kamo god je živi Gospodin trebao proći.

Ove godine bile su četiri postaje euharistijske procesije: dvorište župne crkve – kapelica Sv. Antuna u Ulici I. G. Kovačića – raskršće Ulice I. G. Kovačića i Školske ulice – raskršće Školjske ulice i Ulice kralja Tomislava.

Upravo je Tijelovski ophod važna sastavnica tijelovske Svetkovine, a ima za cilj i na izvanjski način u počast Kristovu Tijelu i Krvi dati svjedočanstvo vjere u stvarnu Gospodinovu nazočnost u posvećenoj Hostiji. Za tu vjeru, u povijesti Crkve tekli su potoci krvi mučenika. A danas – Isusu u Vrbovskom nije zabranjen prolaz, jer nikome normalnom ne bi moglo smetati da On, uskrsli i živi Gospodin, utjelovljena Ljubav, prođe našim ulicama i pored naših domova te da blagoslovi i naše domove, sve nas i naše životne putove. Upravo je pravi smisao ophoda da barem jednim dijelom prođe ulicama mjesta, s prikladnim brojem tzv. postaja.

(Foto: Jurica Š. i Roland Š.)