Zajednice

Neke zajednice naše Župe

Karitativna zajednica

Od 26. 10. 2015. godine, odgovorne osobe župnog Caritasa u jednogodišnjem mandatu su:

– voditelj: Perica Lovrenović

– logistika: Roland Štefanac

– distribucija: Nada Kuretić

– zapisničar: Dijana Pavlić

____________________________________

– susret i rad: jednom mjesečno (ponedjeljkom) iza več. Sv. Mise te po potrebi (po dolasku robe od donatora)
– rad: svake srijede (priprava ručka za potrebite)

Neke dosadašnje akcije:

– od 23. 03. 2012. i nadalje: prikupljanje namirnica i higijenskog pribora svake zadnje nedjelje u mjesecu te podjela tih stvari manje imućnim obiteljima i pojedincima

– od 10. 04. 2013. započelo se s pripremanjem i podjelom objeda svake srijede (prvo u Župnom domu, a od 08. 12. 2013. godine: u prostoru posebne Caritasove pučke kuhinje)
– prijevoz, druženje i objed s usamljenim osobama na Nedjelju Božanskog milosrđa
– priprava i organizacija večere za sve posjetitelje crkve na župni Blagdan sv. Ivana Nepomuka
– predmoljenje krunice petkom na svibanjskim i listopadskim pobožnostima
razgovori i pohodi s usamljenim i potrebitim osobama
duhovna priprava osoba prije pohoda svećenika

Karitativna zajednica je osnovana koncem siječnja 2012. godine, po dolasku novog župnika. Broji, u varijacijama, 10-ak stalnih članova; povremeno se pridružuju prijatelji-suradnici i podupiratelji…

Od 10. travnja 2013., župni Caritas priprema svake srijede topli obrok za samce i starije osobe s područja naše Župe. Ručak je u 12.30 h, a ulaz je slobodan. Trenutno se pripravlja više od 50 obroka.

19. 10. 2014., riječki nadbiskup i metropolita dr. Ivan Devčić blagoslovio je novouređeni prostor za župni Caritas (dosadašnja šupa za drva i garaža) u kojem je smještena i župna pučka kuhinja. Uz brojne donatore, radove su danonoćno izvodili sami istaknuti župljani.

U 2016. godini, župnu pučku kuhinju potpomažu:

NEŠTO IZ DOSADAŠNJEG RADA

19. 03. 2016.: ZAHVALNICA CARITASOVOJ KUHINJI

Caritas Riječke nadbiskupije proslavio je 19. ožujka svojeg zaštitnika sv. Josipa.

Bio je to povod za okupljanje djelatnika i volontera te prilika za zahvalu onima koji su u protekloj godini djelima utjelovili ljubav prema bližnjemu.
Misno slavlje u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci predvodio je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.

Na kraju Sv. Mise, o. Nadbiskup i ravnatelj Caritasa mons. Nikola Uravić podijelili su 21 Zahvalnicu dobrotvorima, ali – od ove godine – i volonterima župnih Caritasa.

Među laureatima za 2015. godinu su i volonteri naše naše župne kuhinje, predloženi od strane Delničkog dekanata.
U ime našeg župnog Caritasa, Zahvalnicu je preuzeo blagajnik Caritasove župne kuhinje, g. Roland Štefanac.

31. 12. 2015.: NOVOGODIŠNJI RUČAK ZA POTREBITE

Na Staru godinu, u organizaciji župnog Caritasa, a temeljem donacija iz mjesta Vrbovskog (neki ugostitelji, obrtnici i pojedini ‘N. N.’ župljani), svi korisnici naše župne Caritasove kuhinje bili su počašćeni ‘novogodišnjim ručkom’.
Uz dva pečena odojka, pečena u dvorištu Tomislava Blaževića u Moravicama, kuharica Božica dodala je i svoje vrsne priloge, tako da je našim i Isusovim prijateljima novogodišnji objed bio dolično svečan i ukusan.

07. 04. 2013.: Uskrsni susret s osobama treće životne dobi

U nedjelju Božanskog milosrđa, iza župne Sv. Mise, župni Caritas organizirao je uskrsni susret i druženje s usamljenim osobama te s osobama treće životne dobi.
Zbog vremena prehlade, odazvalo se ovaj put nešto preko 40 osoba, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti. Svi gosti nisu stali u podrumnu župnu dvoranu. Smjestili su se u dnevni boravak.

17. 02. 2013.: Susret s osobama treće životne dobi

U organizaciji župnog Caritasa, iza nedjeljne župne Mise, održan je korizmeni susret s osobama treće životne dobi. Usprkos visokom snijegu, susretu se odazvalo 50-ak osoba iz Župe, onih mlađih, ali i onih do 94. godine starosti.

Za vrijeme druženja, voditelj župnog Caritasa Enver Mufić uručio je svakomu gostu anđelima ukrašenu papirnatu tubu “Ti si Božje blago” u kojoj su vjeroučenici mjesne osnovne škole ispisali tekst: “Ti si Božje blago!”

23. 09. 2012.: Jesensko druženje s osobama treće životne dobi

Na 25. nedjelju kroz godinu, iza župne Mise, župni Caritas je ponovo organizirao druženje s osobama treće životne dobi i usamljenim osobama. Susret su kolačima pripomogli i mnogi župljani, a neki i svojim donacijama povrća i kruha.
Ovaj put, jesenskom susretu odazvalo se 40 osoba iz župe (katolika, pravoslavaca…). Nedjeljni objed, druženje, pjesma… a neki su čak i zaplesali.
Ovaj susret, kao i još jedan budući, u cijelosti je financirao naš mještanin iz Kanade, g. Ivan Canjar.

Župni pjevački zbor

 

22. 11. 2016.: SV. CECILIJA I ŽUPNI PJEVAČKI ZBOR

Na večernjoj Sv. Misi 22. 11., Župni pjevački zbor proslavio je liturgijski spomendan svoje nebeske zaštnice, Sv. Cecilije.

Na kraju misnoga slavlja, predstavnica Zbora Bernarda Petrušić podijelila je, u ime voditelja Zbora Zlatka Barabe i župnika p. Ivana, Zahvalnice dugogodišnjim i zaslužnim članicama zbora: Mariji Krolo i Mariji Matešić (na slikama dolje).

Nakon svete liturgije, članice zbora nastavile su svoje druženje uz večernje agape.

 

08. 05. 2016.: PROSLAVA OBLJETNICE ŽUPNOG ZBORA

U Župnoj kronici za 1991. godinu, zapisano je:

U 4. mj. 1991. g.,  ‘počeo je pjevati župni zbor pod vodstvom Zlatka Barabe’.

Zapravo, u 4. mjesecu 1991. godine, ponovo uspostavljeni Zbor počeo je zajedničkim vježbanjem pjesama, a prvu Sv. Misu otpjevao je 9. svibnja 1991. godine. Isti Zbor pod istim zborovođom, učiteljem pjevanja Zlatkom Barabom, veoma uspješno djeluje i danas.

Stoga je u nedjelju 08. svibnja ove godine prigodno obilježena 25. obljetnica Župnog pjevačkog zbora pod vodstvom našega zaslužnog zborovođe.

Na kraju Sv. Mise, župnik p. Ivan MSC čestitao je veliku obljetnicu i posebno zahvalio na dosadašnjem radu te je voditelju Zbora Zlatku Barabi i predstavnici Zbora Bernardi Petrušić uručio prigodne Zahvalnice.

susreti: svakog utorka u 19 (zimi) ili 20 h (ljeti)

za Blagdan Sv. Cecilije: Susret zborova Delničkog dekanata (do 2015. g.)

(inicijator i organizator susreta: prof. Zlatko Baraba, voditelj našeg Zbora)

Na slici desno: sa susreta Zborova Delničkog dekanata 2014. god.

(Više o radu Zbora vidi:
http://blog.dnevnik.hr/zbor-zupe-vrbovsko/ )

Ministrantska zajednica

Neke aktivnosti u 2016. godini

24. 09. 2016.: Novo ministrantsko vodstvo 2016. – 2017.

Ministrantska zajednica župne crkve dobila je svoje novo vodstvo za ministrantsko pastoralno razdoblje 2016. – 2017. godine.

Voditelj: Mihael Štefanac (3. razred gimnazije i 4. razred srednje glazbene škole)

Zamjenici:
Jakov Burić (2. razred srednje škole)
Iva Mufić (8. razred)
Dinko Skender (3. razred srednje škole).

Novome vodstvu želimo blagoslovljen rad, nove ideje i ustrajnost u svetoj službi Božjoj.

15. 04. 2016.: I ministranti kod Sv. Leopolda B. Mandića

U petak je šestero naših ministranata (koji su mogli dobiti slobodni dan od školske nastave), u pratnji dvojice roditelja i župnika, pohodilo crkvu Sv. Leopolda B. Mandića u zagrebačkoj Dubravi.

Kao  budući sveci, odali su počast neraspadnutom tijelu Sv. Leopolda B. Mandića te pohodili zagrebačku Katedralu s grobom Bl. Alojzija Stepinca i crkvu Sv. Marka, kao pretežito ne-navijači Dinama uspeli su se na vrh zapadne tribine Dinamova stadiona, kao budući predsjednici Republike slikali su se pred crkvom Sv. Marka na mjestu polaganja predsjedničke zakletve, kao budući saborski zastupnici pred Hrvatskim saborom i kao budući predsjednici vlade pred zgradom Vlade.

Na kraju su se svi pomolili Majci Božjoj od Kamenitih vrata na Gornjem gradu…

(Foto: Roland Š. i Patrik K.)

02. 04. 2016.: MINISTRANTI U AKCIJI

Nekoliko ministranata sa župnikom pohodilo je u subotu našeg ministranta Jakova, koji je iza Velikog četvrtka bio podvrgnut jednom operativnom zahvatu, a sada se uspješno oporavlja u krugu obitelji u svom domu.

Rekonvalescentu Jakovu želimo da se što prije vrati u krug svojih školskih prijateljâ i u našu Ministrantsku zajednicu.

31. 01. 2016.: Primanje u ministrantsku službu

Za vrijeme župne Sv. Mise, devetero naših ministranata iz župne crkve, prvi puta u Vrbovskom uopće, primljeno je svečanim ‘obredom’ u ministrantsku službu. Imena obredno primljenih ministranata su:

Patrik, Mihael, Filip, Dinko, Jakov, Iva, Lucija, Patricija i Filip.

U uvodnom dijelu, župnik p. Ivan je naglasio, da ovi kandidati nastavljaju časnu službu mladića koji se stavljaju u službu Bogu, Njegovu oltaru, te predsjedatelju i okupljenoj zajednici. Uzore svome ministrantskom životu i služenju imaju u svetima Polionu, Alojziju, Stanislavu, Dominiku Saviu, Tarziciju i drugim plemenitim i svetim mladićima. Potaknuo ih je na vjernost i revnost u posluživanju oltara, na suradnju s pastirima Crkve, na davanje primjera u životu, odgovornost i radost u aktivnom sudjelovanju u liturgiji te na izgradnju ove župne zajednice.

U ‘obredu’ primanja u ministrantsku zajednicu, nakon što su javno izjavili da su dovoljno shvatili svoju dužnost i da su spremni preuzeti ovu službu, te da će svojim ponašanjem, pobožnošću i revnošću biti i drugima na poticaj da se s poštovanjem odnose prema domu Gospodnjem, župnik je, uz vrijednu asistenciju vjeroučitelja Šimuna, kandidatima predao blagoslovljenu ministrantsku odjeću te znakove liturgijskih predmeta: Lekcionar, ciborij, ampulice, svijećnjak, kadionicu, lađicu s tamjanom, zvonce i milostinjar.

U subotu navečer ministranti su, nakon generalne probe, pristupili pojedinačnoj Ispovijedi te su se u nedjelju, na dan primanja službe, svi pričestili pod obje prilike.

Nakon Sv. Mise, ministranti su bili počašćeni sokovima i svakovrsnim kolačima, koje su za tu prigodu pripravile naše vrijedne župljanke.

                                                             youtube:

youtube

Neke aktivnosti u 2015. godini

03. 10. 2015.: Hodočašće – izlet ministranata u Istru

Stariji ministranti, koji su trebali ići na otkazano Međunarodno hodočašće ministranata u Rim (03. – 08. 08. 2015.), odabrali su – od tri ponuđene mogućnosti – Istru kao svoju zamjensku jesensku hodočasničku destinaciju.

U sunčanoj i toploj Istri, stariji ministranti su pohodili Svetvinčenat (župnu crkvu s relikvijama mučenika Bl. Miroslava Bulešića), Vodnjan (crkvu sa Svetim tijelima i Muzej sakralne umjetnosti i relikvija, uz iznimno dobro stručno vodstvo), Rovinj (crkvu Sv. Eufemije, neki su se popeli i na toranj!) i Poreč (Baziliku). Usput su pohodili i Limski kanal.

19. 09. 2015.: Novo rukovodstvo 2015. – 2016. god.

Na prvom susretu u novoj pastoralnoj godini, Ministrantska zajednica izabrala je svoje novo rukovodstvo za razdoblje 2015. – 2016. god.

Voditelj: Šimun Dujmović (2. slijeva)

Zamjenici: Iva Mufić i Mihael Štefanac (1. i 4. slijeva)

Blagajnik: Patrik Kuretić (3. slijeva)

Predsjednik Disciplinske komisije: Jakov Burić (5. slijeva)

21. 03. 2015.: Gostovanje ministranata iz Ogulina

U subotu, već iza 9 sati, dvadesetak ministranata iz Župe Sv. Križa iz Ogulina, pod vodstvom svoga župnog vikara vlč. Dine Rupčića, došlo je na dogovoreni prijateljski susret s ministrantima naše Župe.

Naši ministranti su u vrbovščanskoj crkvi za goste izveli skazanje Križnoga puta. Nakon toga, u sportskoj gradskoj dvorani igrale su se nogometne utakmice.

Neke aktivnosti u 2014. godini

12. 04. 2014.: Ministranti u Ogulinu

U subotu 12. 04., trinaestero ministranata naše Župe, na poziv ministranata Župe Sv. Križa iz Ogulina, njihovog župnog vikara vlč. Dine te župnika vlč. Roberta – bili su gosti te ogulinske Župe.

Aktivnosti ministranata 2013.

19. 10. 2013.: Odigran Ministrantski malonogometni turnir u Vrbovskom

U subotu od 9.30 do 15.30 h, u organizaciji Župe Vrbovsko, u sportskoj dvorani Grada Vrbovskog održan je prvi Ministrantski turnir u malom nogometu.
Temeljna zamisao organizatora bila je zbližiti ministrante kroz sport. Stoga je natjecanje bilo samo povod za međusobno druženje i upoznavanje poslužitelja oltara.
Uz lijepo druženje i igranje, ministranti su željeli pokazati kako se nogomet može igrati bez psovke i vrijeđanja drugih igrača, kako je moguće kroz igru Kristu služiti te, zapravo, kako je cijeli naš život u službi Krista i Njegove Crkve.

Na turniru je sudjelovalo pet ekipa ministranata:
– Župa Sv. Križa iz Ogulina – mlađi i stariji uzrast, pod vodstvom župnog vikara vlč. Dine Rupčića
– Župa Uznesenja BDM iz Rijeke – stariji uzrast (“Hahari”), pod vodstvom župnika vlč. Maria Gerića
– Župa Sv. Ivana Nepomuka iz Vrbovskog – mlađi i stariji uzrast, pod vodstvom župnika p. Ivana MSC.

Turnir je imao i svoje sponzore, od kojih izdvajamo:
iz Zagreba, Dom sportova (Trg K. Ćosića 11) sa 15 kompleta igraćih dresova, 3 nogometne lopte, brojnim sportskim torbama, navijačkim šalovima te setovima nagrada za najboljeg igrača, najboljeg golmana i faire-play igrača
– sve u novčanoj protuvrijednosti od 5.145,00 kn

Pobjednici i sudionici bili su nagrađeni peharima, set-kompletima i zahvalnicama.

iz Kastva, novčana donacija

novčana donacija

Poredak i nagrađeni:

STARIJI UZRAST

1. mjesto: Uznesenje BDM, Rijeka:

2. mjesto: Sv. Ivan Nepomuk, Vrbovsko

3. mjesto: Sv. Križ, Ogulin

MLAĐI UZRAST

1. mjesto: Sv. Ivan Nepomuk, Vrbovsko:

2. mjesto: Sv. Križ, Ogulin

NAJBOLJI IGRAČ TURNIRA:
Albert Mioč (Sv. Križ, Ogulin)

NAJBOLJI STRIJELAC (dobiven tek nakon serije penala):
David Dujlović (Uznesenje BDM, Rijeka)

NAJBOLJI GOLMAN: Matej Pandžić (Uznesenje BDM, Rijeka)

NAGRADA ZA FAIRE PLAY: Martin Cazin (Sv. Križ, Ogulin)

NAJMLAĐI SUDIONICI:

Iva Mufić (2002.) – Vrbovsko
Ante Stipetić (2003.) – Ogulin

Na kraju, zajednička slika svih sudionika za lijepu uspomenu…

03. – 05. 05. 2013.: Izlet ministranata u Salzburg

Petnaestero starijih ministranata, jedan MSC-kandidat, te četiri odrasla pratitelja-vozača automobila, posjetili su od 03. do 05. svibnja misijsku kuću i sjedište Južnonjemačko-austrijske provincije MSC (Missionshaus Liefering, Herz-Jesu-Missionare) u Salzburgu. Bila je to nagrada vrbovščanskog župnika – koji je i sam član ovog Reda – ministrantima župe Vrbovsko za revno ministriranje tijekom tekuće pastoralne godine.

U Salzburgu, ispred hrvatske ‘Župe Bl. Alojzija Stepinca’ na Mirabellplatzu, ususret nam je došao Riječki nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić (imao je toga dana Krizmu u ovoj župi)! Počastio je sve ministrante – sladoledom!

Aktivnosti ministranata 2012.

Subota, 19. 05. 2012.: Hodočašće u Mariju Bistricu i Ludbreg

Nagradno hodočašće u svibnju (majalis) za ministrante koji su taj dan mogli biti slobodni (21).
Slobodna mjesta u autobusu popunili su odrasli župljani.
U hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici: križni put, Sv. Misa na otvorenom, krunice…
Poslijepodne u svetištu Predragocjene Krvi Kristove: pobožnost i klanjanje Krvi Kristovoj…
U autobusu na povratku: kvizovi, natjecateljski glazbeni festival, šale, pjesme, molitve….